Home

Nieuws 320 x bekeken

Helft arbeidsmigranten heeft geen werkvergunning

Den Haag - Het aantal Bulgaren en Roemenen dat zonder werkvergunning opereert is opvallend hoog, zo blijkt uit onderzoek.

Volgens het Nicis Instituut werkt tenminste 60 procent van de ondervraagde Bulgaren zonder een verplichte tewerkstellingsvergunning (twv). In het geval van de Roemenen gaat het om minimaal 45 procent. Van de 276 ondervraagde arbeidsmigranten, beschikten slechts 99 personen over een werkvergunning. In 31 gevallen bleek dat er geen twv benodigd was. Over de contractvoorwaarden bestaat veel onduidelijkheid, concluderen de onderzoekers. In het geval van de Bulgaren zonder twv, blijkt driekwart informele afspraken met de werkgever te hebben. Bij Bulgaarse arbeiders die wel een twv hebben, bestaat er in 1 op de 4 gevallen een mondelinge overeenkomst.

Ook blijken Bulgaren en Roemenen in veel gevallen geen sofinummer te hebben. Op de vraag of zij in bezit waren van een BSN-nummer antwoordde 33 procent van de Bulgaren negatief tegenover 21 procent van de Roemeense arbeiders. De onderzoekers noemen de situatie met Bulgaarse werknemers precair.

Of registreer je om te kunnen reageren.