Home

Nieuws 393 x bekeken

Groene kunstmest stap dichterbij

Utrecht - Met het volledig in kaart brengen van de enzym nitrogenase is de productie van groene kunstmest een stap dichterbij.

Na tien jaar onderzoek is het een team van internationale wetenschappers gelukt om nitrogenase te ontrafelen, zo meldt Nu.nl. Nitrogenase is het enzym dat in de natuur verantwoordelijk is voor het omzetten van stikstof uit de atmosfeer in ammonia, een vorm van stikstof die bruikbaar is voor levende organismen.

De huidige methode voor stikstofproductie voor kunstmest vereist een hoge temperatuur en druk, waardoor de productie goed is voor 1,5 procent van het wereldwijde energiegebruik. Met nitrogenase kan hetzelfde resultaat worden bereikt bij kamertemperatuur en onder normale druk, schrijft Nu.nl.

Om het op industriële schaal te kunnen gebruiken voor stikstofproductie, moest eerst de opbouw van het enzym in kaart worden gebracht. Nu dit gelukt is, kan aan een groenere productiemethode voor stikstof worden gewerkt, zo hopen de onderzoekers volgens Nu.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.