Home

Nieuws

Geen overdrachtsbelasting voor grond bedrijfswoning

De belastinginspecteur maakt niet aannemelijk dat het kavelruilproject niet bestaat of niet voldoet aan het doel van landinrichting. Er is sprake van een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting.

De uitspraak van Hof Amsterdam is kort samengevat de volgende:

Een ondernemer exploiteert een vee(handels)bedrijf. Door middel van kavelruil verplaatst hij zonder heffing van overdrachtsbelasting zijn onderneming. Hij is tot de ruilverkavelingsovereenkomst toegetreden tegen inbreng van geld. Op een deel van de zo in 2002 verkregen grond laat hij een bedrijfswoning bouwen.

Nadat de Rechtbank Haarlem in de inkomstenbelastingsfeer oordeelt dat het de ondernemer vrijstond om deze grond reeds bij de verkrijging tot zijn privévermogen te rekenen, neemt de inspecteur vervolgens het standpunt in dat er vanwege het onttrekken van grond voor privédoeleinden alsnog overdrachtsbelasting is verschuldigd over dat deel. Rechtbank Haarlem stelt de inspecteur in het gelijk.

De ondernemer gaat in hoger beroep. Volgens hem is de ruilverkavelingsvrijstelling van toepassing. Hof Amsterdam oordeelt dat de inspecteur niet aannemelijk maakt dat het betreffende kavelruilproject niet bestaat of niet voldoet aan het doel van landinrichting. De inspecteur stelt vergeefs dat slechts sprake is van verwisseling van eigendom. Het maakt ook niet uit dat de gronden niet zijn gelegen in een klein gebied. Een landinrichtingsgebied kan namelijk in meerdere provincies liggen. Ook voor het overige voldoet de overeenkomst aan de Landinrichtingwet. Het beroep wordt vervolgens gegrond verklaard.

Meer informatie: Hof Amsterdam, 27 oktober 2011, nummer 10/00693, BU3092

Of registreer je om te kunnen reageren.