Home

Nieuws 299 x bekeken

Geen erkenning voor samenwerkende zorgboeren

Den Haag - Samenwerkingsverbanden van zorgboerderijen krijgen geen erkenning als nieuwe zorgaanbieder.

De Tweede Kamer stemde niet in met een motie van Christenunie-kamerlid Esmé Wiegman waarin ze de regering vraagt om het mogelijk te maken om zorgboerderijen een keurmerk als nieuwe zorgaanbieder te geven, waardoor ze direct gecontracteerd worden. In het huidige voorstel voor het nieuwe zorgstelsel kunnen zorgcliënten alleen gebruik maken van zorg via een constructie van onderaannemerschap.

Kamerlid Wiegman maakt zich zorgen over de toekomst van zorgboerderijen. “Zorgboerderijen werken voornamelijk met licht verstandelijk gehandicapten en mensen met een psychiatrische stoornis als autisme en adhd. De zorgboerderijen worden over het algemeen gefinancierd door middel van het persoonsgebonden budget. Dit PGB zal voor de doelgroepen van zorgboerderijen worden verminderd”, overweegt Wiegman.

Omdat zorgboerderijen vaak kleinschalig zijn, is het lastig voor zorgkantoren om individueel zelfstandig gecontracteerd te worden door een zorgkantoor. Zorgboerderijen kunnen wel als onderaannemers zorg aanbieden, maar hierdoor blijft er volgens Wiegman teveel geld aan de strijkstok hangen. Daarom pleit de politica ervoor dat samenwerkingsverbanden van zorgboerderijen met een keurmerk als nieuwe zorgaanbieder worden erkend, zodat zorgkantoren direct zaken met ze kunnen doen.

De motie van de Christenunie werd mede ingediend door PvdA, Groenlinks, D66 en SGP.  Tijdens de stemmingen bleek geen meerderheid voor de motie.

Of registreer je om te kunnen reageren.