Home

Nieuws 317 x bekeken

Geen besluit over overgangsregeling legbatterij

Brussel- De Europese ministers van landbouw hebben nog geen besluit genomen over de afzet van kooi-eieren na de ingang van het verbod op legbatterijen per 1 januari 2012.

De landbouwraad heeft wel afgesproken dat er per 1 januari strikt gehandhaafd zal worden op de naleving van het kooiverbod. De Europese Commissie start in januari inbreukprocedures tegen landen die zich niet aan het verbod houden.

De meningen van lidstaten over de overgangsregeling, waarbij kooieieren nog in eigen land mogen worden verwerkt, zijn sterk verdeeld. Lidstaten die nog niet voldoen aan het verbod op kooihuisvesting voor leghennen pleiten voor een ruimere afbouwregeling, terwijl lidstaten die wel klaar zijn voor het verbod op legbatterijen pleiten voor een strikte naleving van de regels.

De Poolse voorzitter van de landbouwraad, Marek Sawick, zegt dat het voorstel voor een overgangstermijn voor kooieieren uiteindelijk door Eurocommissaris voor voedsel John Dalli een besluit moet nemen, omdat de bijdrage in de landbouwraad informatief was. ”Vast staat dat de transitieperiode niet langer wordt dan zeven maanden, dus tot 1 juli van 2012”, aldus Sawick. Wanneer er een definitief besluit valt over de overgangstermijn is niet duidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.