Home

Nieuws 187 x bekeken

Ganzen-7 blijft zich hard maken voor ganzenakkoord

’s-Gravenland – Natuur- en landbouworganisaties, verenigd in de Ganzen-7, vinden het onbegrijpelijk dat staatssecretaris Henk Bleker het ganzenakkoord niet meeneemt in de nieuwe Natuurwet.

Natuurmonumenten, die spreekt namens de Ganzen-7, hoopt met de brief aan Bleker dat hij zijn plannen nog bijstelt. Het concept Natuurwet kan nog tot 18 november worden aangepast. "We hebben met verschillende belangrijke stakeholders een plan gemaakt dat oplossingsgericht is. Het heeft veel moeite gekost om alle zeven organisaties op één lijn te krijgen. Nu we een gefundeerd plan hebben liggen om de ganzenpopulatie met beleid aan te passen is het teleurstellend dat Bleker dit niet meeneemt in zijn plannen."

Het plan van de Ganzen-7 omvat het terugdringen van de zomerganzen naar het niveau van 2005, toen er aan het eind van het broedseizoen zo’n 100.000 grauwe ganzen, kolganzen en smienten in Nederland waren. Daarnaast pleit de Ganzen-7 voor een totaal verbod op de jacht in de winter. Volgens de Vogelbescherming gooit Bleker met de nieuwe Natuurwet het Ganzenakkoord in één keer in de prullenbak.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van ELI is op basis van de huidige Flora en faunawet beheer en schadebestrijding van ganzenpopulaties mogelijk. ”De provincies zijn verantwoordelijk voor het ganzenbeheer en het nemen van beheersmaatregelen. Het is daarom nu aan de provincies om de adviezen van de G7-partners te wegen in het licht van hun beleid, bijvoorbeeld binnen het Beleidskader over Faunabeheer. De schade die smienten en ganzen veroorzaken is de laatste jaren toegenomen, De jacht op deze soorten kan een effectief hulpmiddel zijn bij het bestrijden van schade van deze soorten, wat de reden is om deze soorten als bejaagbaar aan te wijzen”, aldus het ministerie. Bleker heeft daarbij meerdere malen gezegd dat wanneer een soort overlast veroorzaakt en eetbaar is, hij bejaagd mag worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.