Home

Nieuws 238 x bekeken

Gans brengt vliegverkeer in gevaar

Amsterdam – Om gevaarlijke situaties op de luchthaven Schiphol te voorkomen, moet er snel en doortastend opgetreden worden tegen de groei van het aantal ganzen. Dat zegt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een dinsdag gepresenteerd rapport.

In het rapport Noodlanding na Vogelaanvaring stelt de onderzoeksraad dat ganzen grote catastrofes kunnen veroorzaken, als ze in de motoren van vliegtuigen vliegen. De onderzoeksraad vindt dat minister Schultz snel maatregelen moet nemen om de kans op vogelaanvaringen te verkleinen.

Botsingen tussen vliegtuigen en vogels komen geregeld voor, vooral tijdens de start en de landing.
De onderzoeksraad geeft als voorbeeld een aanvaring van een Boeing van Royal Air Maroc, die op 6 juni van het vorig jaar bij het opstijgen in aanvaring kwam met een groep ganzen. Het toestel kampte met een zwaarbeschadigde linkermotor en problemen met het neuslandingsgestel.

De gezagvoerder besloot tot een noodlanding, waarvoor het vliegtuig met te weinig hoogte over een dichtbevolkt gebied vloog. Het toestel kwam bijna in botsing met een 145 meter hoge KPN-toren, die niet zichtbaar is op de schermen van de luchtverkeersleiders.

Of registreer je om te kunnen reageren.