Home

Nieuws

'GLB-gelden van invloed op totale economie noordelijke provincies'

Leeuwarden – De verlaging van de inkomenssteun aan agrarische bedrijven heeft grote gevolgen voor de totale economie van de drie noordelijke provincies. Dat zegt gedeputeerde Hans Konst, gedeputeerde plattelandsbeleid, landelijk gebied en duurzame ontwikkeling in Friesland.

Boeren in Friesland ontvangen jaarlijks 95 miljoen euro aan directe inkomenssteun. Dit zal in de nieuwe plannen voor het Europese landbouwbeleid (GLB) van Eurocommissaris Dacian Ciolos aanzienlijk minder worden.

Konst vreest dat dit niet alleen effect heeft op de primaire bedrijven, maar ook op de hele economische ontwikkeling van de drie noordelijke provincies. ”Dit speelt niet alleen in Friesland, maar ook in Groningen en Drenthe”, aldus Konst. In Friesland doet een kwart van de boeren aan agrarisch natuur- of landschapsbeheer, dat is het hoogste percentage in Nederland. Ook dit is sterk afhankelijk van financiering van vanuit Brussel.

De Groningse gedeputeerde Wiebe van der Ploeg (landbouw, vitaal platteland en landschap) maakt zich zorgen over de herverdeling van het GLB-gelden in Nederland. ”Nederland krijgt al minder en het ziet er ook naar uit dat er geld gaat verschuiven van het noorden naar het zuiden van het land.” Dit is het gevolg van de ontkoppeling en de voorgestelde flat-rate. In het Noorden krijgen boeren door de aardappelzetmeelsteun relatief veel inkomenssteun in vergelijking met de zuidelijke provincies.

De Friese landbouwgedeputeerde Johannes Kramer probeert ondanks de afnemende financiële steun van overheden het platteland zo vitaal mogelijk te houden door ondernemers ruimte te bieden om te ontwikkelen. Zo staat hij achter de realisatie van een biogasleiding in Friesland waarmee boeren met een vergistingsinstallatie gezamenlijk groen gas kunnen leveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.