Home

Nieuws 356 x bekeken 1 reactie

'Fusie DOC met DMK is hele goede stap'

Piaam – Siebren Reitsma, ledenraadslid van DOC Friesland, ziet de mogelijke fusie met het Duitse DMK als een goede stap. Hij herkent zich niet in de open brief van Wouter Verhoef, ledenraadslid DOC voor Midden- en West-Nederland, waarin wordt gesteld dat er niet voldoende informatie voorhanden is om het fusievoorstel te beoordelen. Reitsma is juist positief over het gepresenteerde voorstel.

Hij bevestigt dat de ledenraad geen balans van DMK heeft gezien, maar zegt dat via internet veel informatie over de Duitse onderneming is te vinden. Daarnaast is volgens hem wel informatie gegeven over het eigen vermogen en de solvabiliteit.

”DMK heeft flinke stappen gezet wat betreft het verbetereren van het eigen vermogen en de solvabiliteit. De strategie van de onderneming lijkt te werken.”

DMK is momenteel bezig met een flinke sanering. Ze zouden nog twee tot drie jaar nodig hebben om de sanering af te ronden. ”Het feit dat DOC-leden komende jaren een plus op de melkprijs van 4 tot 6 cent ontvangen is voldoende om deze tijd te overbruggen”, vertelt Reitsma.
Hij wijst op de slechte jaren die DOC achter de rug heeft. ”Als er in 2008 een alternatief voor de afzet van melk was geweest, was onze fabriek leeggelopen.”

De onderneming is volgens hem kwetsbaar door de focus op alleen de productie van kaas, in combinatie met een gewijzigd Europees beleid. Het was volgens Reitsma de bedoeling dat DOC-leden in goede tijden een paar cent meer zouden ontvangen dan bijvoorbeeld FrieslandCampina. Maar hij gelooft niet dat concurrenten dat toelaten.

”FrieslandCampina en DMK zijn de bepalende spelers op de Europese kaasmarkt”, aldus Reitsma. Het zijn volgens hem grote spelers als genoemde partijen die de toekomst van de zuivelmarkt bepalen. Daarom is het volgens Reitsma, juist nu DOC er goed voor staat, een goed moment om te fuseren met een grote partij.

Hij is niet van mening dat DOC de stemming over de fusie, die donderdag plaats heeft, moet uitstellen. ”We moeten het fusieproces hierdoor niet laten verstoren.”

Ook voor de avances van Deltamilk is hij niet gevoelig. ”Toen de fabriek in Bleskensgraaf te koop stond, heeft DOC onderzocht of een overname van de fabriek interessant zou zijn. Uit het onderzoek bleek dat niet het geval te zijn.”

Reitsma is ervan overtuigd dat de fusie een goed stap is. Vervolgens zou het volgens hem goed zijn als DMK verder wordt uitgebreid. De Duitse zuivelindustrie is zeker in vergelijk met Nederland nog erg versnipperd.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Henk de Best

  De vier a tot vijf cent wordt deze per jaar of over welk ander tijdsvak uitbetaald. Wanneer dit jaarlijks zou zijn betekend dit dat DMK 40 tot 50 milj zou ophoesten per jaar voor de fusie, dit zou een echt sprookjesverhaal zijn
  De fusie van Doc met DMK is een regelrechte farce.
  De Duitsers hebben nog nooit eeen constate melkprijs betaald gelijkwaardig aan Friesland-campina. Doc heeft een productielocatie waar de Duitsers de vingers aflikken, de kennis krijge ze zo in de schoot geworpen. De helft van de omzet van DMK bestaat uit consumptiemelk wanner iemand gelooft dat daar geld in verdiend moet de markt analyseren. Doc moet haar kracht beter uitbuiten. Dat Doc in 2008 en 2009 zeer slecht presteerde is grotendels veroorzaakt door het zwakke huidige management, wanneer je niet onmiddelijk op gewijzigde marktomstandigheden inspeelt kun je de bal verwachten. Doc heeft in die tijd verzuimd volop in de Natuurkaas te duiken dat heeft goud gekost. Men moet ook eerlijk blijven het is algemeen bekend dat Frico-campina 60 miljoen Euro jaarlijks verliest op zijn kaas-divisie, de winsten van Frico-campina worden gerealiseerd in derde wereld landen, Doc is zeker instaat, zelfstandig een goed resultaat neer te zetten, maar dan met een management wat feeling met de markt heeft en de niches er uit haalt voor zijn leden.

  Wanneer het huidige managemant het inzicht en de feeling had gelijkwaardig aan de oude directie was dit rampenplan nooit ontstaan.

  Een fusei

Of registreer je om te kunnen reageren.