Home

Nieuws

'Frustrerend langzame economische vooruitgang'

Washington - De vooruitgang van de Amerikaanse economie zal waarschijnlijk "frustrerend langzaam" blijven. Daarvoor waarschuwde Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve (Fed) woensdag in een toelichting op het rentebesluit van de centrale bank.

De Fed verwacht de komende kwartalen een gematigde groei van de Amerikaanse economie. Dat komt door negatieve effecten van de zwaar getroffen Amerikaanse huizenmarkt en moeizame kredietverstrekking aan bedrijven en burgers. Ook de volatiliteit op de financiële markten zal, zo denkt de centrale bankier, blijven wegen op de economie.

Bernanke zei ontevreden te zijn over de huidige stand van de economie. ,,De werkloosheid is veel te hoog'', zo constateerde hij.

De Fed besprak tijdens zijn laatste beleidsbijeenkomst voorafgaand aan het rentebesluit de mogelijkheid om een groeidoelstelling voor de economie in zijn mandaat op te nemen. Op dit moment bestaat het mandaat van de Federal Reserve uit het handhaven van de prijsstabiliteit en het stimuleren van de werkgelegenheid.

Volgens marktvorsers zou het vastpinnen van een groeidoel de bank meer ruimte geven om de economie te stimuleren. ,,We hadden er een interessante discussie over. Maar we zijn tot de conclusie gekomen dat het huidige kader dat we hebben voldoende is'', aldus Bernanke.

Of registreer je om te kunnen reageren.