Home

Nieuws

Fruitsector VS neemt stappen na dodelijke listeria-uitbraak

Washington – De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft meloentelers, -handelaren en -verwerkers opgeroepen de FDA-standaarden over te nemen voor voedselveiligheid.

De FDA deed dat nadat recent zeker 24 doden zijn gekoppeld aan een listeria-uitbraak via meloenen in verschillende Amerikaanse staten. Listeria-besmetting werd tot dusver vooral gekoppeld aan rauwe melk. De uitbraak dit najaar is de op een na grootste listeria-uitbraak in de Verenigde Staten ooit. Alleen in 1985 was een zwaardere uitbraak door het eten van rauwmelkse kaas.

De FDA wil dat de sector procedures en werkwijzen aanpast na deze eerste uitbraak van listeria via meloen. De Amerikaanse voedselautoriteit heeft richtlijnen opgesteld die aanvullend zijn op goede landbouwpraktijkregels. De FDA wil vooral aandacht voor de risico’s bij verwerking in fruitsalades, maar juicht toe dat de sector 160.000 euro wil investeren in voedselveiligheidsonderzoek bij meloenen. Ook moet een internationale studie van voedselveiligheidsbeleid voor meloenen extra inzicht opleveren.

In Nederland heeft de handel en teelt vorige week besloten meer onderzoek te doen naar de risico’s van listeria in groente en fruit. De universiteit van Gent zal dat uitvoeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.