Home

Nieuws 778 x bekeken

’FrieslandCampina kan nog leren van Danone en Nestlé’

Baarn – FrieslandCampina heeft op het terrein van innovatie nog een achterstand op Danone en Nestlé, die al tien jaar geleden zich minder als puur zuivelconcern en meer als voedingsbedrijf zijn gaan ontwikkelen. Dat zei directeur onderzoek en ontwikkeling van FrieslandCampina, Emmo Meijer, tijdens de AGD Topconferentie.

De ex-manager van Unilever zei dat onderzoeksgelden door de productschappen niet goed worden besteed. ”Ik zie veel kleine projecten en ik kan nooit een duidelijke rode draad, beleid, ontwaren.”

Nederlandse voedingsbedrijven besteden doorgaans wel voldoende in onderzoek en ontwikkeling, aldus Meijer, maar moeten door meer intensieve samenwerking met overheid en universiteiten het rendement uit de onderzoeksgelden vergroten.

Meijer wees tijdens de bijeenkomst op Paleis Soestdijk op het succes van publiek-private samenwerkingsverbanden als het Topinstituut Food & Nutrition (TFN) en de Food & Nutrition Delta (FND). Kennis die voortkwam uit TFN-projecten leidden volgens Meijer tot nieuwe producten die nu goed zijn voor een jaaromzet van meer dan 700 miljoen euro.

Zo’n 70 procent van de deelnemers aan de FND zijn bedrijven die niet eerder in een dergelijk ”innovatiesysteem” functioneerden. Deze publiek-private verbanden bewijzen zich op dit moment meer dan de productschappen, aldus Meijer.

Meijer identificeert eiwitten en consumentengedrag als belangrijke nieuwe onderzoeksvelden voor de Nederlandse voedingssector.

Of registreer je om te kunnen reageren.