Home

Nieuws

Franse weegschaal vaak in de fout

Parijs – Eén op de vijf weegschalen bij Franse groenteboeren, slagers, op marktkramen en bij andere verkooppunten geeft een fout gewicht aan. In verreweg de meeste gevallen is dat ten nadele van de klant.

Dat blijkt uit een gericht onderzoek van de Franse concurrentiedienst bij meer dan 2.800 detailhandelspunten met samen zo’n 9.000 weegschalen in en rond Parijs. Bij 20 procent werd een afwijking geconstateerd, meestal van slechts enkele grammen maar in een aantal gevallen ook meer. De wettelijk toegestane marge is niet meer dan 1 gram per kilo.

Volgens Marc Le Parco, de leider van het onderzoek, 'kan de geringste afwijking de klant al heel wat kosten. Een paar gram minder op alles wat je koopt telt aardig aan, wat zeker in deze moeilijke tijden niet zou mogen.'

Bij een overtreding geven de controleurs eerst een waarschuwing. Als bij een nieuwe controle opnieuw afwijkingen worden geconstateerd, dan volgt een boete. Gezien de resultaten heeft het ministerie van economische zaken in Parijs ook besloten de controles de komende maanden verder uit te breiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.