Home

Nieuws 276 x bekeken

Franse tomatenprijzen nog steeds laag

Parijs – De Franse producentenprijzen voor tomaten liggen ondanks een goed naseizoen en een redelijke productie aan het eind van het seizoen nog steeds 20 tot 25 procent onder het vijfjaarlijks gemiddelde.

Dat komt mede door felle concurrentie uit Nederland en België omdat die hun tomaten niet op de Russische markt kwijt kunnen.

Dat stelt de agrarische infodienst Agreste in een productoverzicht. Franse tomaten hebben een moeilijk seizoen achter de rug, niet alleen door de nasleep van de Ehec-crisis maar ook door het voortdurend zware aanbod uit het buitenland. Het prijsniveau vertoonde daardoor een ‘zwalkend karakter’ maar lag over het algemeen wel fors lager dan in eerdere jaren.

De problemen zijn deels ook veroorzaakt doordat de Franse telers zelf fors meer tomaten hebben opgeleverd. Hoewel het areaal met een procent terug liep naar 2.150 hectare – waarvan 1.825 hectare onder glas - kwam de productie wel 6 procent hoger uit op 601.000 ton. Frankrijk neemt daarmee volgens Agreste niet meer dan 5 procent van de Europese productie voor haar rekening.

Of registreer je om te kunnen reageren.