Home

Nieuws 305 x bekeken

Franse VWA wil geen groen licht voor beendermeel

Parijs – De Franse dienst voor de voedselveiligheid Anses heeft een negatief advies uitgebracht over het weer toestaan van het gebruik van bepaalde dierlijke resten als veevoer.

De dienst vindt dat ’aan de voorwaarden voor een veilig gebruik van getransformeerde dierlijke proteines (PAT) ondanks vooruitgang in de sector op dit moment niet wordt voldaan.’

Het ministerie van landbouw had het Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation gevraagd om advies uit te brengen in het kader van een voorstel van de Europese Commissie om PAT weer als veevoer toe te staan.

Dieren- en beendermeel is in Europa verboden sinds de BSE-crisis van de jaren negentig. Brussel wil een ’kruisgebruik’ van een beperkte hoeveelheid van deze producten toestaan, dat wil zeggen dat afval van varkens gebruikt mag worden voor kippen en vice-versa. Anses vindt echter dat er nog geen betrouwbare testen zijn om de herkomst van de PAT vast te stellen. ”Dat is precies waar het op dit moment om draait. We doen de deur niet helemaal dicht maar vandaag de dag wordt nog niet aan alle voorwaarden voldaan,” aldus een woordvoerder van de dienst in Parijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.