Home

Nieuws 230 x bekeken

Frankrijk verder onder druk om nitratenrichtlijn

Parijs – De Franse ministeries voor landbouw en milieu hebben een nieuw plan aangekondigd voor de strijd tegen nitraatvervuiling door de intensieve landbouw.

Dat plan zal echter niet voor half 2012 in werking kunnen treden, terwijl de Europese Commissie in een recente brief heeft geëist dat Frankrijk nog voor het eind van dit jaar maatregelen neemt om de Nitratenrichtlijn eindelijk volledig toe te passen.

De Nitratenrichtlijn dateert al uit 1991, maar wordt in Frankrijk nog steeds niet volledig nageleefd. Brussel heeft Frankrijk daar ook al vele malen voor op de vingers getikt. Juist de afgelopen maanden heeft vervuiling door nitraten weer gezorgd voor een grote plaag met giftige groene algen op de stranden.

De Europese Commissie heeft Frankrijk vorig maand, net als Griekenland, gedreigd met een procedure voor het Hof van Justitie als de regels nu niet snel worden toegepast maar het lijkt er op dat Frankrijk daar – opnieuw – niet aan kan voldoen. Frankrijk heeft met name niet voldaan aan het voorschrift om nitraat-gevoelige zones aan te wijzen en daarop volgend maatregelen genomen om de vervuiling in dergelijke zones tegen te gaan. ‘’Frankrijk heeft zeker zijn wetgeving aangepast maar de vooruitgang is langzaam en de voorgestelde wijzigingen zijn onvoldoende,’’ aldus de Commissie.

Of registreer je om te kunnen reageren.