Home

Nieuws 382 x bekeken

Forse besparing op compost mogelijk voor champignons

Wageningen - Een champignonteler kan in theorie 50 procent meer champignons van een ton compost halen.

Dat blijkt uit experimenten van Wageningen UR (PRI Paddenstoelen). Onderzoeksleider Anton Sonnenberg benadrukt dat de productie per vierkante meter niet met die percentages groeien bij deze experimentele omstandigheden. Wel is het rendement met 22 procent te verhogen. Daarvoor is wel koeling of verwarming van bedden nodig. "Compost maakt 40 procent van de productiekosten uit."

Het onderzoek is goed nieuws voor telers die de komende jaren geconfronteerd worden met hogere compostprijzen als gevolg van krapte op de stromarkt. "De prijs van stro zal de komende jaren zeker niet dalen." Volgens Sonnenberg experimenteren telers al met het gebruik van minder compost. Dat levert vooralsnog kwaliteitsproblemen op. Ook werkt Wageningen UR aan een alternatief van dierlijke mest voor compost. "Je bent dan toch te kwetsbaar bij dierziektes."

Of registreer je om te kunnen reageren.