Home

Nieuws 651 x bekeken 3 reacties

FAO: Landbouw te afhankelijk van fossiele brandstof

Durban – De landbouw moet zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen, vindt de wereldvoedselorganisatie FAO.

In een rapport dat is gepresenteerd tijdens de klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban zegt de FAO dat de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen in de toekomst de productie van voedsel kan beperken, waardoor het niet lukt om genoeg te eten te produceren voort de wereldbevolking.

De uitdaging is om de voedselprijzen te ontkoppelen van de brandstofprijzen, aldus de FAO.
Volgens het FAO-rapport heeft de landbouw zich de afgelopen decennia enorm ontwikkeld, mede dankzij de inzet van fossiele brandstoffen bij de mechanisatie, bij kunstmestproductie en bij het transport van producten. Als de olieprijzen in de toekomst omhoog gaan, zou het de opties voor de vergroting van de landbouwproductie kunnen beperken, aldus de FAO.

De voedingsmiddelenproducenten moeten energie slimmer gaan gebruiken door in alle onderdelen van de keten de energie-intensiteit te verlagen. De land- en tuinbouw moeten op zoek gaan naar andere energiebronnen, waaronder zonne-, wind- en waterenergie, alsmede aardwarmte en energie uit biomassa.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Laat de landbouw net als in opas tijd weer zijn eigen energie maken in de vorm van ethanol uit graan of kolzaad. De ambtenaren uit Rome hebben dit mooi bedacht maar vergetn dat er zo vele hektares nodig zijn voor energie voorziening net als toen opa nog gras en haver voerde aan zijn trekkers (paarden en ossen). Het voor energie gebruikte land kan niet dienen voor voedsel productie. hetzelfde geldt voor het land nodig om energie te mken voor de kunstmestvoorziening voor zover er genoeg grondstoffen zijn. Waarom wenst de FAO niet toe te geven dat vol eens echt vol is en er helaas geen mens meer bij kan, willen we onze medebewoners niet uitroeien door ruimte gebrek.

 • no-profile-image

  Ja Han :vol is vol is makelijk gezegt ,maar wie wijst die mensen aan die hier niet gewenst zijn?
  De aarde is geen bus dat als hij vol is je de volgende kan nemen.
  We moeten gewoon zorgen dat alle monden gevoed worden,dat kan ook makkelijk maar daar zit wel een prijskaartje aan,dat vergeet men nog steeds.
  Overgens mogen wij in ons handen wrijven dat we de luxeposietie hebben dat we de mogelijkheid hebben onze eigen energie te maken.
  Er liggen nog heel veel mogelijkheden ,maar dat kost nog veel aan onderzoek.
  Hoop daarom dat de olie snel naar $200 per vat gaat en blijft.

 • no-profile-image

  Als de olie prijs stijgt dan stijgt ook de graan prijs. Heel simpel graan is gelijk aan olie of te wel bio ethanol.

Of registreer je om te kunnen reageren.