Home

Nieuws

'Eurozone kan Grieken niet uit euro zetten'

Den Haag - Griekenland kan zelf uit de euro stappen, maar de overige eurolanden hebben niet de mogelijkheid de Grieken er onder dwang uit te zetten.

Uitzetten kan niet volgens het verdrag, aldus De Jager. Maar als de Grieken in een referendum het reddingspakket afwijzen, ,,dan wordt alles heel problematisch. Dan riskeren ze zelf het lidmaatschap van de euro. Maar wij kunnen ze er niet uitzetten.''

De Jager wilde niet in detail ingaan op de gevolgen voor Nederland van een Grieks faillissement. Hij verwees naar eerdere mededelingen dat een wanordelijk verlopen faillissement van Griekenland Nederland ,,vele tientallen miljarden euro's'' kan kosten en nog veel meer als we daardoor in een recessie belanden. Over concrete maatregelen wilde De Jager in het openbaar niks zeggen, behalve dan dat ,,er goed over wordt nagedacht''.

Of registreer je om te kunnen reageren.