Home

Nieuws

Europeanen willen gelijke vergroeningseisen voor alle boeren

Brussel – De vergroeningsmaatregelen in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moeten voor alle lidstaten hetzelfde zijn.

Dat vindt bijna de helft van de Europeanen, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Daar waar 44 procent voorstander is van generieke voorwaarden, pleit 33 procent voor specifieke eisen per regio. Eentiende van de ruim 26.000 geïnterviewden vindt dat aan inkomenssteun helemaal geen voorwaarden moeten worden verbonden.

Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) is fel gekant tegen algemene vergroeningseisen. Hij vindt dat lidstaten keuzemogelijkheden moeten hebben. Veel lidstaten steunen hem daarin. Uit het onderzoek van de Commissie blijkt dat de Nederlandse bevolking hier geen uitgesproken mening over heeft.

Eurocommissaris Dacian Ciolos heeft in zijn voorstellen voor het nieuwe GLB drie vergroeningsmaatregelen voorgesteld die voor alle lidstaten moeten gaan gelden. Hieraan is 30 procent van de inkomenssteun gekoppeld. Volgens Bleker leiden deze plannen tot veel extra lasten voor boeren en zijn de effecten in Nederland op natuur en milieu marginaal.

Uit het onderzoek van de Commissie, dat in mei is uitgevoerd, blijkt tevens dat bijna de helft van de Europeanen voorstander is van een plafond op de inkomenstoeslagen (tegenover een kwart dat daar tegen is) en ruim 60 procent vindt dat de subsidiegegevens openbaar gemaakt dienen te worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.