Home

Nieuws

Eurocrisis werpt schaduw over voedselcrisis op G20-top

Washington/Cannes – De G20 moet snel een antwoord vinden op de toegenomen prijsschommelingen op de agrarische grondstoffenmarkten.

Dat zegt Robert Zoellick, topman van de Wereldbank, aan de vooravond van een bijeenkomst van de leiders van ’s werelds machtigste economieën donderdag en vrijdag de Franse badplaats Cannes.

Uit recente cijfers van de Wereldbank blijkt dat de voedselprijzen nog altijd hoog en extreem beweeglijk zijn. Hoewel deze nu 5 procent onder de piek van februari liggen, is het niveau 19 procent hoger dan vorig jaar. ”De voedselcrisis is nog lang niet over”, zegt Zoellick. ”Wereldwijd lijden miljoenen mensen onder de hoge prijzen. De G20 kan en moet daar iets aan doen.”

Eerder dit jaar hield voorzitter Frankrijk in Parijs nog een speciale bijeenkomst van de landbouwministers van de G20 over dit onderwerp. Daar werd afgesproken dat er meer transparantie nodig is. Wereldvoedselorganisatie FAO gaat nu de gegevens over productie en voorraden bijhouden en publiceren. Over andere belangrijke kwesties, zoals het biobrandstoffenbeleid of voedselspeculatie, bereikten de landen geen akkoord.

Zoellick vindt dat de bijeenkomst in Cannes daar nu voor moet worden benut. Het is de vraag of dat gaat lukken. Niet alleen gaat het om gevoelige kwesties, de top wordt bovendien overschaduwd door de eurocrisis. Het belangrijkste onderwerp op de agenda is het door de EU opgestelde reddingsplan voor Griekenland. Nadat Athene heeft bekendgemaakt hier een referendum over te houden is er onder de wereldleiders grote paniek uitgebroken.

Of registreer je om te kunnen reageren.