Home

Nieuws

Eenvijfde Oost-Europese arbeiders wil in Nederland blijven

Den Haag – Eenvijfde van de Oost- en Midden-Europese arbeidsmigranten zou permanent in Nederland willen blijven wonen.

Dat blijkt uit het rapport ’Arbeidsmigratie in vieren’ van het Nicis Instituut, in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). In totaal wil 19 procent van de ondervraagden zich permanent in Nederland vestigen. Uit het onderzoek bleek verder dat 54 procent van de ondervraagden van plan is langer dan twee jaar in Nederland te blijven. Nog eens 28 procent heeft geen idee hoe lang hij in Nederland wil blijven.

Voor het onderzoek ondervroegen de onderzoekers 627 arbeidsmigranten, waarvan het merendeel afkomstig uit Polen (353). De overige ondervraagden kwamen uit Bulgarije (164) en Roemenië (112).

Het uitzicht op langdurig werk is echter beperkt. Slechts 6 procent van de respondenten beschikt over een vast contract, concluderen de onderzoekers. Circa 31 procent van de ondervraagde arbeidsmigranten is werkzaam in de land- en tuinbouwsector.

Of registreer je om te kunnen reageren.