Home

Nieuws

EU wil verbod op exportrestricties op voedselaankopen WFP

Genève - Exportrestricties op voedsel mogen niet gelden voor aankopen door de World Food Programme (WFP).

Dat staat in een voorstel dat de EU heeft ingediend bij de wereldhandelsorganisatie WTO. Een aantal landen waaronder Zwitserland, Japan en Singapore ondersteunen het Europese voorstel.
Volgens de EU kunnen exportrestricties zeer nadelig uitvallen voor de allerarmste voedselimporterende landen. Het landbouweconomisch instituut LEI publiceerde deze week een op Afrika-toegespitst rapport dat tot dezelfde conclusie komt. Met name Rusland, India en Oekraïne legden de export van granen de laatste jaren aan banden.

India heeft bij de WTO apart een voorstel ingediend volgens welke landen moeten verklaren zich bewust te zijn van de nadelen van exportrestricties zoals benoemd tijdens een G20-top afgelopen zomer. Hoewel de groep van 20 belangrijkste economieën de problemen benoemde, kwam het niet tot afspraken.

Het voorstel van de EU wordt niet gesteund door onder meer China, Brazilië en de VS. China behoudt graag het recht de export van voedsel aan banden te leggen, terwijl de VS juist scherpere regels tegen landen met exportrestricties wil.

De WFP, een vooral door de VS betaald VN-agentschap, is de grootste donateur van voedsel wereldwijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.