Home

Nieuws 182 x bekeken 1 reactie

EU kritisch over Blekers natuurplannen

Brussel - De Europese Commissie geeft staatssecretaris Henk Bleker weinig ruimte voor de uitvoering van zijn tienpuntenplan voor Natura 2000.

Dat blijkt uit antwoorden van commissaris Janez Potocnik (milieu) op vragen van europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy. Bleker vindt dat de huidige regelgeving vaak onnodige barrières opwerpt voor bedrijven. Potocnik is het daar niet mee eens; hij stelt dat de vogel- en habitatrichtlijnen voldoende mogelijkheden bieden om economie en ecologie met elkaar te verzoenen. Daarnaast plaatst de eurocommissaris vraagtekens bij het plan van Bleker om doelen in specifieke gebieden te verlagen wanneer een natuurwaarde op landelijk niveau zich in een gunstige staat van instandhouding bevindt. Ook bestrijdt hij de stelling van Nederland dat enkel bestendige soorten hoeven te worden beschermd; in de richtlijnen staat expliciet dat voor alle soorten van communautair belang maatregelen moeten worden genomen.

Overigens geeft Bleker zelf al in zijn in september gepresenteerde tienpuntenplannen aan dat er voor de uitvoering veel overtuigingskracht nodig is. Niettemin is hij van plan zich in te zetten voor een 'praktische en nuchtere implementatie van Natura 2000'.

Eén reactie

  • no-profile-image

    vooral goed controleren en tellen EU
    daar zijn jullie heel goed in
    als ik Bleker een tip mag geven, gewoon nergens op reageren
    laat ze in Brussel en Straatsburg eerst zelf maar eens orde op zaken stellen

Of registreer je om te kunnen reageren.