Home

Nieuws 1 reactie

EP stemt in met verruiming quotum Amerikaans rundvlees

Brussel – De landbouwcommissie van het Europees Parlement (EP) gaat akkoord met een tweede verhoging van het quotum voor de invoer van ’gewoon’ rundvlees uit de Verenigde Staten.

Dat bleek dinsdag tijdens een debat. In 2009 maakten Washington en Brussel een voorlopig einde aan een slepend conflict over de handel in met hormonen behandeld rundvlees. De Verenigde Staten kondigden in 1999 sancties af nadat de Europese Unie de invoer van Amerikaans hormoonvlees verbood. De twee partijen vochten hierover een langdurige strijd uit bij de Wereldhandelsorganisatie.

Afgelopen zomer heeft Washington alle sancties opgeheven, een jaar eerder dan overeengekomen. De Europese Commissie wil nu een tweede verhoging van het invoerquotum voor rundvlees doorvoeren. Daarmee mogen de Verenigde Staten straks 56.500 ton rundvlees belastingvrij op de Europese markt brengen.

Het conflict is hiermee echter nog niet helemaal van de baan, want de afspraken lopen af in 2013. Voor die tijd moeten de twee partijen dus nog om tafel voor een definitieve oplossing.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Als ik het dus goed begrijp, dan mag het rundvlees niet te duur worden en na 2015 de melk prijs ook even naar beneden laten donderen als het quotum wegvalt. Zeker als er in dit tempo stallen gebouwd worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.