Home

Nieuws 168 x bekeken

ECB verrast markt met lager rentetarief

Frankfurt – De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente die het berekent aan banken met een kwart procentpunt verlaagd tot 1,25 procent.

Normaliter leidt de rentestap ook tot lagere rentes voor bedrijven, maar mogelijk gooit de Griekse financiële tragedie roet in het eten. Banken verhogen bij een (dreigend) Grieks faillissement de risico-opslagen op rentetarieven.

De renteverlaging kwam als een verrassing, omdat de inflatie nog altijd ruim boven het gewenste niveau van net onder maar vlakbij 2 procent ligt. De stap wordt bovendien genomen op de eerste bijeenkomst onder leiding van de nieuwe ECB-voorzitter, de Italiaan Mario Draghi.

De stap kan worden gezien als een poging van de ECB de economie in de 17 lidstaten tellende Eurozone te stimuleren, juist nu een Grieks vertrek uit de Eurozone plots ook in politieke kringen boven tafel wordt besproken. ING-econoom Carsten Brzeski ziet het rentebesluit als een teken dat de Eurozone volgens de ECB vlakbij een recessie is.

Of registreer je om te kunnen reageren.