Home

Nieuws 243 x bekeken

Duitse pluimveesector in actie voor registratie antibioticagebruik

Berlijn – De Duitse pluimveesector gaat zelf initiatieven nemen om de antibiotica-inzet in de productie nauwkeurig en volledig te registreren. Dat kondigt sectorfederatie Zentralverband der Deutschen Geflügelwirtschaft (ZDG) aan in reactie op negatieve publiciteit over een rapport van het landbouwministerie van deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Daarin wordt vastgesteld dat er vermoedelijk in de vleeskuikenhouderij op grote schaal al jaren verboden antibiotica worden gebruikt.

Het rapport is nog niet gepubliceerd maar cruciale delen van de inhoud werden vorige week naar buiten gebracht door omroep NDR. ZDG wijst de beweringen daarin zonder meer van de hand en betitelt deze als “verdachtmaking en gewoon niet waar”. ZDG-directeur Thomas Janning: ”Antibiotica worden in de Duitse pluimveehouderij uitsluitend in geval van concrete ziektegevallen en alleen op recept van een veterinair toegediend”.

Janning wijst er ook op dat het ZDG zich niet verzet tegen landelijke registratie van het antibioticagebruik door ondernemers, zoals de NDR stelt. ”Dat de pluimveesector aan deze registratie niet deelneemt is puur en alleen het gevolg van actie van de beschermers van de persoonsgegevens. De pluimveehouderij is uitdrukkelijk voor registratie en was daar nooit tegen,” aldus Janning die tevens onderstreept dat het ZDG voor een wijziging van de betreffende verordening pleit, zodat de sector geen uitzonderingspositie meer inneemt ten opzichte van de overige productiedierenhouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.