Home

Nieuws

Droogte maakt beregenen noodzakelijk

Dronten – Droogte noopt bloembollentelers en akkerbouwers tot het beregenen van gewassen. Al wekenlang is er amper neerslag gevallen en voorlopig blijft het volgens de kenners droog. Dat leidt medio november tot beregeningshaspels in bloembollen- en wintertarwepercelen.

De maand oktober was al droger dan normaal. November spant helemaal de kroon: KNMI-station De Bilt registreert tot en met 14 november 6 millimeter regen, waar het normaal gesproken 80 millimeter waarneemt in deze maand. In andere delen van het land, waaronder de bloembollenregio’s in Noord-Holland en Flevoland, is het nog veel droger met slechts 0 tot 4 millimeter neerslag in de eerste helft van deze maand.

Dit is vooral op zware grond een probleem. ”Op lichte grond heeft de plant sneller aansluiting met de ondergrond”, weet Paul Hooijman van adviesbureau DLV Plant. ”In zware grond krijg je nu steeds meer kluiten en dat belemmert de aansluiting. Na 15 millimeter water zakt de grond in elkaar en slaat het gewas aan. Als dat te lang duurt, geeft de bol een keer op. Bovendien krijg je in deze situatie groeiverschillen en dat belemmert allerlei ontwikkelingsstadia. Je wilt een homogeen gewas.”

Het is bijzonder dat er wordt beregend, zegt Arno Vlaming, bloembollendeskundige bij Agrifirm Plant. ”Het is dan ook erg droog, al een paar weken.” In zijn regio zijn vorige week de eerste telers begonnen met beregenen en het worden er steeds meer naarmate het langer droog blijft. ”Telers zijn er niet blij mee, want het is weer even werk. Maar wat moet, dat moet.”

Of beregenen nodig is, hangt af van allerlei factoren. ”Plantmoment, grondbewerking, voorvrucht en grondsoort”, somt Vlaming op. ”Tarwestoppel droogt bijvoorbeeld eerder uit dan een grasland. En hoe grover de grond ligt, hoe sneller droogte een probleem wordt.”

Bloembollen die niet wortelen, zijn waardeloos. ”Elke kweker moet zelf beoordelen of beregenen noodzakelijk is. Ik krijg er dagelijks meerdere telefoontjes over.”

Bloembollenteler en akkerbouwer Henk van de Westeringh uit Zeewolde beregent zijn 55 hectare aan bollenpercelen. ”Het gewas wortelt slecht”, legt Van de Westeringh uit. ”Er komen wel worteltjes aan, maar te weinig. De aansluiting met de ondergrond is daardoor zoek. Voorlopig wordt geen regen voorspeld, dus kun je maar beter op tijd ingrijpen. Het is immers een dure teelt.”
De akkerbouwer begon begin november al enkele percelen te beregenen en inmiddels krijgen alle hectares water toegediend.

Van de Westeringh heeft één keer eerder meegemaakt dat hij in deze fase met de haspel in de weer moest.  ”Dat ging om een klein deel. Nu moet alles. Normaal gesproken krijg je in deze tijd elke weer wel een regenbui.”

De beregeningsactiviteiten bevreemden Jeroen Willemse van DLV Plant, die op Goeree Overflakkee werkt. ”Het is wel droog, maar in deze periode van het jaar is beregenen niet echt nodig voor kleigrond. Beregenen in november heb ik nog nooit meegemaakt. Kleigrond houdt vocht vast en het gaat vast weer een keer regenen. Bij het beregenen van tarwe kan ik me niets voorstellen op de klei. Zonde van het geld. Ook voor bloembollen, want die gaan in rust de winter in. Bollen doen nu niks.”

Of registreer je om te kunnen reageren.