Home

Nieuws 206 x bekeken

Dijkgraaf Pieper: wennen aan natte voeten

Burgers en ondernemers moeten er rekening mee houden dat ze vaker te maken krijgen met extreme regenval of tijden van langdurige droogte.

Dijkgraaf Hein Pieper van het waterschap Rijn en IJssel zegt dat waterschappen niet in staat zijn om die extreme situaties te voorkomen.

Pieper doet een beroep op het zelflerend en zelforganiserend vermogen van burgers en ondernemers. ”Ik zie dat zelfs ondernemers naar de overheid wijzen, terwijl die juist moeten beseffen dat de overheid alleen maar voor meer regels zorgt, waar ze niet op zitten te wachten.”

Het waterschap van Pieper heeft in augustus 2010 te maken gehad met extreme wateroverlast door een regenbui waaruit binnen 24 uur 140 millimeter viel. Die situatie was zo extreem, dat een waterschap miljarden zou moeten investeren om de gevolgen van zo’n bui te voorkomen. ”Dat moeten we niet willen”, zegt Pieper. ”Het is een illusie te denken dat we een risicoloze samenleving kunnen maken.

Ik kwam ergens in de plannen de term ’doorbraakbestendige dijk’ tegen. Dan vraag je je toch af wie zoiets bedenkt. Want geen enkele dijk is in alle omstandigheden doorbraakbestendig.”

Of registreer je om te kunnen reageren.