Home

Nieuws 326 x bekeken

Dierenpolitie al op dag één onder vuur

Den Haag – De nieuwe dierenpolitie staat een dag na invoering van het telefoonnummer ’144, redt een dier’ opnieuw onder vuur in de Tweede Kamer.

Volgens Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren voegt de dierenpolitie niets toe aan verbetering van het dierenwelzijn voor landbouwhuisdieren. ”De dierenpolitie doet niets aan preventieve controle en ook als er meldingen zijn van dieren in nood in de veehouderij, zal de dierenpolitie dit doorschuiven naar de VWA. Deze organisatie heeft de controle echter uitbesteed aan de sector zelf, dus er zal niets gebeuren”, redeneert Ouwehand.

Haar uitspraken bleken tegen het zere been van initiatiefnemer Dion Graus van de PVV en van staatssecretaris Henk Bleker van landbouw. Zij vinden dat er zeker iets verbetert met de invoering van de dierenpolitie.

”We willen met de dierenpolitie met behulp van oplettende burgers de pakkans bij dierenleed vergroten. We laten burgers weten wat ze moeten doen als ze een dier in nood zien. Nu komt er gelijk iemand van de dierenpolitie kijken. Dat was in het verleden niet zo. Nu moet u ophouden met praatjes dat er niets gebeurt”, reageert Bleker fel op de uitingen van Ouwehand.

Ook Graus is gepikeerd als Ouwehand zegt dat de dierenpolitie niets doet voor de landbouwhuisdieren. Graus zegt dat de dierenpolitie een deel van het werk van de VWA overneemt. Bleker erkent dat de dierenpolitie inderdaad inzetbaar is voor alle dieren in nood, dus ook voor landbouwhuisdieren.

Preventieve controles, zoals bijvoorbeeld controles van diertransporten en slachthuiscontroles, worden niet door de dierenpolitie uitgevoerd. Graus zegt dat de afspraak is dat dit wel gebeurt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.