Home

Nieuws 6132 x bekeken

Dertig agri-tycoons in Quote 500

Amsterdam – In de Quote 500 staan dertig personen of families die hun vermogen direct danken aan de agrarische sector.

De familie achter De Ruiter Seeds staat net als vorig jaar met een 49e plaats het hoogst genoteerd met een geschat vermogen van 500 miljoen euro.

Duizendpoot Wijnand Pon is zeker vermeldenswaardig. Hoewel Pon zijn vermogen voor het grootste deel dankt aan de import van auto’s, ziet de man zichzelf eerder als boer dan als zakenman. Via Koepon Holding is Pon zeer bekend in de stierenfokkerij terwijl Pon investeerde in een serie grote melkveehouderijen in Europa en Canada.

De familie Van der Lely, eigenaar van de gelijknamige machinefabriek, maakt net als vorig jaar een zeer grote sprong voorwaarts. Van der Lely staat op plaats 111 op de curieuze ranglijst, met een geschat vermogen van 265 miljoen euro. Voor de familie is de sprong voorwaarts opmerkelijk. Een jaar eerder steeg het bedrijf al van plaats 306 naar plaats 187. Het magazine Quote kwam erachter dat Lely Industries en Maasland geen belang hebben in elkaar. De vermogens zijn dus opgeteld.

Net als de meeste aardappeltelers kent de Zeeuwse aardappeltycoon Kees Meijer een financieel slecht jaar. Meijer zag zijn vermogen net als vorig jaar fors dalen tot 110 miljoen euro. Meijer stond twee jaar geleden nog binnen de top 100 van rijkste Nederlanders, maar staat nu op positie 262.

De veevoermagnaten De Heus staan van de agrarische bedrijven na De Ruiter op de tweede plaats, met een vermogen van 400 miljoen euro. De familie stond vorig jaar op plaats 92, maar neemt nu plaats 65 in, wellicht bijzonder geholpen door een winst van netto 45,1 miljoen euro in 2010.

Op de derde plaats in de denkbeeldige agrarische Quote staat de familie achter de Arnhemse zuivelhandelaar Hoogwegt. De familie, overigens woonachtig in Limburg, is volgens het tijdschrift goed voor een vermogen 370 miljoen euro.

De virtuele agrarische top 10

1. Familie De Ruiter, De Ruiter Seeds (nu Monsanto), plaats 49, 500 miljoen euro
2. Familie De Heus, De Heus Veevoeders, plaats 65, 400 miljoen euro
3. Familie Hoogwegt, Hoogwegt International, plaats 73, 370 miljoen euro
4. Hans Struik, Struik Food Europe, plaats 105, 290 miljoen euro
5. Familie Van Drie, Van Drie Groep, plaats 107, 285 miljoen euro
6. Familie Van der Lely, Van der Lely Industries & Maasland, plaats 111, 265 miljoen euro
7. Familie Vreugdenhil, Vreugdenhil Dairy Foods, plaats 128, 235 miljoen euro
8. Dick van Aken, Velleman & Tas Fruit (nu Fyffes), plaats 146, 200 miljoen euro
9. Aldo van der Laan, Meatpont (Kips, Zwanenberg), plaats 150, 200 miljoen euro
10. Familie Mazereeuw, Enza Zaden, plaats 169, 185 miljoen euro

Net buiten de top 10
De oprichter van groenten en fruithandel Hagé International, Jan van den Heuvel, de familie De Bruijn achter Farm Frites en eigenaar Hans Buijs van Denkavit vallen net buiten de top 10.

Een groot aantal andere personen en families op de Quote-lijst raakt de landbouw. Zo staat op plaats twee met een vermogen van 5 miljard de enige erfgenaam van Freddy Heineken, Charlene de Carvalho-Heineken.

De investeerder Frank Zweegers staat op plaats 36 met een vermogen van 650 miljoen. Zweegers’ vader vond de cyclomaaier uit en zijn investeringsvehikel ZBG Europe is eigenaar van trekkerimporteur Mechan-Groep. Een groot deel van zijn vermogen komt echter voort uit investeringen in de modesector.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.