Home

Nieuws 242 x bekeken

’Denk bij buitenlandse investering aan buurland’

Doetinchem – Tuinbouwondernemers met investeringsplannen in het buitenland, moeten vooral niet te ver weg denken.

Dat heeft Peter Niekus, internationaal business manager bij de Rabobank, gezegd in een vraaggesprek met Wim Grootscholten, mede-eigenaar van Thanet Earth. De grondleggers van Thanet Earth zijn zelf momenteel nauw betrokken bij plannen om te investeren in glasprojecten op Duitse bodem.

Niekus geeft aan dat er op het gebied van internationaal investeren nadrukkelijk wordt gekeken naar mogelijkheden in Duitsland. ”Het is een markt dichtbij.” Hoe groot de ruimte voor ondernemers precies is, kan Niekus niet zeggen. ”Dat zullen we mee moeten maken.”

Grootscholten liet zich eveneens opvallend positief uit over de mogelijkheden om in Duitsland te investeren. TE is gevraagd om mogelijkheden in diverse Europese landen te onderzoeken, maar concentreert zich momenteel op de Duitse markt. ”Duitsland heeft momenteel onze voorkeur”, aldus Grootscholten. ”Het ondernemersklimaat is er uiterst positief.”

Hij doelt daarbij met name op de energiemarkt, die aantrekkelijker is dan in Nederland. Ook wat betreft arbeidskosten zijn de markten als Groot-Britannië en Duitsland gunstiger, dan bijvoorbeeld de Zuid-Europese landen.

Als andere groeimarkten worden Rusland, de Oekraïne en Turkije genoemd. Ondernemers die ver van huis willen investeren moeten rekening houden met ’moeilijke omstandigheden’. ”Hoe verder je van huis bent, hoe moeilijker het is om contacten te leggen. Het is een vertrouwenskwestie. Je bent zomaar een jaar bezig voordat je aan de slag kunt”, aldus Niekus.

Of registreer je om te kunnen reageren.