Home

Nieuws 220 x bekeken

Demeter-keurmerk weinig bekend, maar goed gewaardeerd

Wageningen – Consumenten zijn weinig bekend met het Demeter-keurmerk voor biologisch-dynamische landbouwproducten, maar staan wel positief tegenover de uitgangspunten.

Dit staat in een LEI-rapport over Demeter-producten. De meest gekochte producten zijn groente, zuivel en fruit. Minst populair zijn kant-en-klaarproducten, snoep en snacks, en babyvoeding. Volgens de onderzoekers wordt het Demeter-keurmerk vooral door de consumenten gekoppeld met respect voor de aarde en voor het leven. Deze spirituele dimensie spreekt de ene helft van de respondenten aan en de andere helft juist niet. De onderzoekers spreken daarom van een tweedeling in de waardering van het keurmerk.

Volgens de onderzoekers kan Demeter ervoor kiezen om binnen zijn niche het marktaandeel te vergroten. Zo gaven kopers aan specifieke producten te missen zoals brood, koekjes, vleesvervangers en pasta. De andere optie is proberen om meer ’mainstream’ te worden. Dat betekent een profilering op de gezondheidseffecten van de producten of de smaak.

Het Demeter-keurmerk staat voor producten uit de biologisch-dynamische landbouw. Deze zijn niet alleen biologisch geproduceerd, maar doen ook meer aan het sluiten van kringlopen met mest en voer en extra eisen voor dierenwelzijn. Ook voldoen ze aan bepaalde antroposofische uitgangspunten zoals het gebruik van preparaten ter stimulering van bodemvruchtbaarheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.