Home

Nieuws 197 x bekeken

Deense sector gebruikt meer en vaker middelen

Kopenhagen - De Deense agrarische sector heeft vorig jaar 39 procent meer gewasbeschermingsmiddelen ingezet dan in 2009.

Dat meldt de Deense rijksmilieudienst in zijn een gepubliceerde monitoringsrapport. De gemiddelde behandelingsfrequentie van de gewassen steeg van 2,58 keer naar 2,8 keer. Onkruidbestrijders vormen met 72 procent de hoofdmoot van het verbruik, schimmelbestrijders hebben een aandeel van 17 procent, groeiregulerende middelen 9 procent. De rest bestaat uit insecticiden. De rijksmilieudienst tekent bij de cijfers aan dat in 2009 sprake was van een flinke daling ten opzichte van 2008. Gemiddeld bekeken vertoonde in de periode 2008-2010 de behandelingsfrequentie niettemin een gelijkmatige stijging.

Milieuminister Ida Auken kondigt tegen de achtergrond van deze ontwikkeling een herstructurering van de accijnsheffing op middelen aan. De opzet is volgens Auken om de minst milieubelastende middelen minder te belasten dan de middelen die een relatief zware hypotheek trekken op het milieu. Sectororganisatie LF juicht dat in principe toe, aldus een reactie.

Of registreer je om te kunnen reageren.