Home

Nieuws

Deense glastuinbouw krijgt klap door drastische verhoging NOx-heffing

Kopenhagen – De Deense glastuinbouw voorziet een verdere verslechtering van de concurrentiepositie door een drastische verhoging van de heffing op NOx (stikstofoxide).

Die verhoging – een vervijfvoudiging – heeft de regering aangekondigd in de gisteren bij het parlement op tafel gelegde begroting. ”Met nieuwe geïsoleerde Deense heffingen verdwijnt werkgelegenheid nog sneller naar het buitenland dan nu al het geval is en ons vermogen om te concurreren met de buurlanden Zweden, Duitsland en Nederland holt verder achteruit,” waarschuwt voorzitter Kristian Madsen van tuinbouworganisatie Dansk Gartneri.

De geplande verhoging betekent dat de NOx-heffing stijgt van 70 cent per kilo naar 3,40 euro per kilo. ”Het probleem is dat deze nieuwe belasting bovenop een kostenniveau komt dat bij voorbaat al het absoluut hoogste is in de EU,” verklaart Madsen. Veel glastuinbouwbedrijven in Denemarken hebben eigen gasgestookte installaties. Deze bedrijven worden het hardst getroffen. Het minst de bedrijven die aangesloten zijn op een stadsverwarmingsnet. Aansluiting is echter niet overal mogelijk.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.