Home

Nieuws 188 x bekeken 1 reactie

'Controlekosten omhoog als kwaliteitssysteem QLL niet goed werkt'

Den Haag - De kosten voor controle van veetransporten zullen met 2 tot 3 miljoen euro stijgen als de sector het kwaliteitssysteem QLL op 1 juni 2012 niet op orde heeft.

Dat zegt staatssecretaris Henk Bleker van landbouw tijdens een debat in de Tweede Kamer. De controle van varkenstransporten wordt nu ingevuld door zelfregulering van de sector. Deze zelfregulering wordt door de overheid gecontroleerd. Bleker constateert dat het huidige systeem van QLL nog niet goed genoeg werkt. “Ik heb de sector tot 1 juni de tijd gegeven. Als de zelfregulering dan nog niet goed genoeg is, wordt de controle weer door de overheid gedaan. Daarvoor zijn twintig tot dertig controleurs en dierenartsen nodig. Dat gaat de sector 2 tot 3 miljoen euro kosten.”

Bleker laat tot 1 juni geen versoepelingen van controles of uitbreidingen naar andere sectoren toe.
QLL is ontstaan uit het samenvoegen van vijf kwaliteitssystemen voor het verzamelen en vervoeren van dieren. Het wordt tot nu toe alleen toegepast in de varkenshouderij.

Eén reactie

  • no-profile-image

    JZ

    QLL wordt breder toegepast dan in de varkenshouderij.
    QLL is een systeem waarin verzamelcentra voor en transporteurs van schapen, kalveren, varkens en runderen deelnemen. Alleen de stalkeuring is als voordeel alleen beschikbaar bij varkensexport.

Of registreer je om te kunnen reageren.