Home

Nieuws

Consument houdt boer verantwoordelijk

Ludwigshafen - Consumenten wereldwijd geven boeren en tuinders de schuld van milieuproblemen, maar slechts 30 procent is bereid meer te betalen wanneer voedsel op een meer milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd.

Dat blijkt uit een wereldwijde opiniepeiling uitgevoerd door internationaal marktonderzoeksbureau Synovate in opdracht van BASF. In Brazilië, India en Frankrijk geeft zo’n 40 procent van de mensen boeren de schuld van milieuproblemen. In Duitsland en de VS geeft ongeveer een kwart van de consumenten aan boeren verantwoordelijk te houden voor milieuvervuiling. Een meerderheid van de boeren stelt dat consumenten te weinig weten van de landbouwpraktijk of de uitdagingen in de voedselketen.

Volgens de peiling vindt zo’n 80 procent van de boeren en consumenten dat voedselproductie de primaire taak is van agrariërs, en dus niet bijvoorbeeld zorgdragen voor het landschap. De interesse in de landbouw en respect voor het boerenvak is hoog, zo blijkt uit de peiling. Boeren zien zichzelf als “beheerders” of “zorgdragers” van het land.

De peiling is uitgevoerd onder 1.800 boeren en 6.000 consumenten in Brazilië, India, de VS, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Naast Synovate werkte BASF ook samen met Ulrich Oevermann, hoogleraar sociologie aan de universiteit van Frankfurt.

Of registreer je om te kunnen reageren.