Home

Nieuws 3 reacties

Coalitie steunt natuurakkoord

Den Haag – De coalitie- en gedoogpartijen VVD, CDA en PVV steunen grotendeels het akkoord tussen staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) en het Interprovinciaal Overleg.

Dat bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer. De omstreden overeenkomst regelt de decentralisatie van het natuurbeleid, en vooral de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Tegelijkertijd voert Bleker een forse bezuiniging door. Een groot deel van de oppositie vreest dat Nederland daardoor straks niet aan de Europese verplichtingen van onder meer de Vogel- en Habitatrichtlijnen kan voldoen.

Bleker kon hen niet geruststellen. ”U vraagt mij: weet u zeker dat die 100 miljoen euro voldoende is om de doelen te halen?”, zei hij. ”Nee, dat weet ik niet. Daarom hebben we ook afgesproken om in 2016 de voortgang te evalueren.” Volgens de staatssecretaris is er als gevolg van de crisis en afspraken in het regeerakkoord in geen geval meer geld beschikbaar.

Hoewel de provincies zelf ook grote moeite hebben met het akkoord, is de verwachting toch dat zij er allemaal mee zullen instemmen. De SP riep hen op dat niet te doen. ”Provincies, teken niet”, zei Kamerlid Henk van Gerven (SP). ”U legt daarmee uw hoofd in de strop en straks wordt het krukje weggeschopt.”

Hoewel Bleker vasthoudt aan de afspraken in het akkoord, deed hij wel twee toezeggingen. Zo zullen de provincies niet verplicht zijn de Europese doelstellingen te halen; wel dienen zij zich daartoe maximaal in te spannen. Daarnaast gaf hij aan zich flexibel op te zullen stellen waar het gaat om de vraag welke gronden provincies wanneer mogen inzetten.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Andere onderdelen van de maatschappij zijn belangrijker om ons geld te gebruiken , dus goed gedaan Bleker provisiat

 • no-profile-image

  anti CDA

  De natuurwet is een schande voor de democratie. Aldolf Bleker spreekt en de rest volgt. Bij hem is befehl ist befehl. Vlug verkiezingen en weg met het CDA, de meest corrupte club in dit land.

 • no-profile-image

  Anti CDA,jacht,klein-groot boerke etc,etc.:jij kan maar slecht tegen je verlies!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.