Home

Nieuws

Canada en Mexico verslaan VS bij WTO-dispuut

Genève – De VS mogen niet eisen dat op labels van vleesproducten het land van herkomst staat. Dat heeft de WTO bepaald in een zaak die is aangespannen door Canada maar ondersteund wordt door Mexico.

Sinds de wet is ingevoerd in 2008 zagen exporteurs hun exporten naar de VS scherp teruglopen. Deels is de daling ook toe te schrijven aan de waardedaling van de Amerikaanse dollar tegenover de Canadese munt.

De American Meat Institute, een brancheorganisatie, laakt de Country of Origin Labeling (COOL) de omdat deze extra kosten met zich meeneemt. Het is lastig importstromen apart te houden. De WTO classificeert de wetgeving als een technische handelsbarrière. Tegelijk stelt de WTO wel dat het een legitiem doel kan zijn consumenten te informeren over de herkomst van voedsel, maar stelt het vast dat de verplichting te stringent is. De VS kunnen tegen de uitspraak van de WTO in beroep gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.