Home

Nieuws

Campagne Britse varkenshouders naar 2013

Londen - 'Aftellen tot januari 2013' is het motto van een campagne van de Britse National Pig Association om iedere betrokkene rond de varkens- en vleeshandel te wijzen op het dan ingaande Europese verbod op zeugboxen.

’’We zullen de winkeliers, de foodbedrijven, politici en de consumenten met de neus op de feiten drukken,” omschrijft voorzitter Stewart Houston.

’’We gaan er voor zorgen dat iedereen inziet dat varkens en varkensvleesproducten van illegale varkensbedrijven op het Europese vasteland terecht dreigen te komen in de Britse winkels en restaurants,” aldus Houston.

De NPA schat dat duizenden Europese varkenshouders niet in staat zullen zijn om aan de nieuwe EU-regels met verplichte groepshuisvesting te voldoen ’ondanks 12 jaar voorbereiding’. Volgens de bond voldoen ook Nederland en Denemarken, verreweg de belangrijkste buitenlandse leveranciers voor de Britse markt, op dit moment pas voor 70 procent aan de eisen. De Britten zijn daar al tijden fel op omdat die voorschriften in hun eigen land al in 1999 zijn ingevoerd.

Als de Britse varkenssector er niet in slaagt de boodschap voldoende over te brengen, dan dreigt volgens de NPA een markt in drie lagen te ontstaan: vlees dat voldoet aan de Britse welzijnseisen, vlees van bedrijven elders in de EU die wel voldoen en vlees dat niet aan de eisen voldoet. ’’Als dat gebeurt dan houden we het nadeel van de hogere kosten die onze nationale sector al sinds 1999 teistert en waardoor de varkenssector in die tijd ook gehalveerd is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.