Home

Nieuws

CNB ontwikkelt nieuwe lelie bewaring

Bovenkarspel - Het koel- en preparatiebedrijf van bloembollenbemiddelaar CNB heeft een nieuwe vorm van bewaring voor lelies ontwikkeld.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde UltraMisttechniek. De nieuwe bewaarmethode kent meerdere voordelen. Zo levert deze 15 procent besparing per bol op in bewaarkosten en dat terwijl de broeiresultaten minimaal zo goed zijn als bewaring op de conventionele manier. Doordat er bij deze bewaarmethode geen finpeat gebruikt hoeft te worden, passen er meer bollen in een krat. Dit levert automatisch besparing op in transportkosten. Bovendien gebeurt het inpakken op de bestaande inpaklijnen.

CNB heeft een octrooi op het onder de vriestemperatuur in mist bewaren van levende land- en tuinbouwproducten. Het bedrijf heeft daarmee een exclusief (uitsluitend) recht tot het industrieel maken of verkopen van dit product of anderszins het exploiteren van deze uitvinding. Afgelopen maanden heeft CNB leliebollen in ULO cellen bewaard en deze bollen worden nu opgeplant door verschillende broeiers en door proeftuin Zwaagdijk.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.