Home

Nieuws

CBS: Nederland blijft sterkste in export

Den Haag – Nederland heeft zich in vergelijking met andere Europese landen, verreweg het meest gespecialiseerd in de export van bloemen en planten. Deze producten maken 2,1 procent uit van de Nederlandse export.

In 2010 was dit goed voor een exportwaarde van 8 miljard euro. Bij de overige Europese landen is het maar 0,1 procent van de export. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, die woensdag 9 november gepubliceerd zijn.

Nederland heeft zich niet alleen veruit het meest toegelegd op de export van bloemen en planten. Ook meer dan andere Europese landen heeft Nederland zich gespecialiseerd in de export van groenten, oliehoudende zaden, resten van de voedselindustrie en vlechtstoffen zoals bamboe en riet. Het aandeel van deze landbouwproducten in de Nederlandse export is drie tot vier keer zo groot als hun aandeel in de export van de EU-15 exclusief Nederland. Ons land is tevens de grootste groente-exporteur ter wereld, aldus het CBS.

Het grootste deel van de bloemen en planten in de Nederlandse export wordt in eigen land geteeld. De helft van de oliehoudende zaden is eveneens van eigen bodem. De andere helft is doorvoer van met name sojabonen. Handelaren in deze producten profiteren van de gunstige Nederlandse ligging en de voorzieningen als de Rotterdamse haven, de rivieren en de Betuwelijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.