Home

Nieuws

Buren: 1 miljoen aan kosten voor Knorhof

Buren – De gemeente Buren heeft in de periode 1996 tot en met 2003 ongeveer 1 miljoen euro aan kosten gemaakt in het milieudossier De Knorhof, het varkensbedrijf van Adriaan Straathof in de gemeente.Dit stelde milieuwethouder Gerry van der Donk van de gemeente in een reportage van het KRO-programma Brandpunt. Volgens de woordvoerder van de wethouder gaat het hierbij vooral om ambtelijke kosten die zijn gemaakt in de strubbelingen tussen De Knorhof en de gemeente.

Het dossier De Knorhof begint in 1996. In dat jaar verleende de gemeente een milieuvergunning voor de ombouw van het bedrijf van kippen naar varkens. In de jaren die volgden was er strijd over de aantallen varkens die mogen worden gehouden. In 2001 werden 330 fokzeugen weggehaald in opdracht van de gemeente omdat het bedrijf die dieren boven het maximaal vergunde aantal dieren hield.

In 2003 vernietigt de raad van State de milieuvergunning van de Knorhof omdat het bedrijf behalve varkenshouderij ook actief is geworden in de verwerking van bijproducten die worden gebruikt als varkensvoer. Hierdoor komt het bedrijf te boek te staan als afvalverwerker. Het bevoegd gezag verhuist hierdoor van de gemeente naar de provincie Gelderland.

Ook met de provincie Gelderland ligt Straathof de afgelopen jaren volop in de clinch. Volgens de huidige vergunning van het bedrijf mogen er twintigduizend dieren worden gehouden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.