Home

Nieuws

Brasil Foods ziet omzet en winst stijgen ondanks exportperikelen

São Paulo – De winst van Brasil Foods is ondanks een Russische exportstop en de hoge waarde voor de real in het derde kwartaal ten opzichte van een jaar geleden met 73 procent gestegen tot 155 miljoen euro (365 miljoen real). De omzet van de grootste pluimvee-exporteur ter wereld steeg met 10 procent tot 2,7 miljard euro (6,3 miljard real).

Brasil Foods zag het exportvolume pluimveevlees met 2,6 procent dalen. Het exportvolume varkensvlees en rundvlees daalde 19 procent. Brasil Foods lijdt onder een in juni doorgevoerde Russische importstop voor vlees uit bepaalde Braziliaanse regio’s. Rusland is de grootste importeur van Braziliaans vlees.

Brasil Foods heeft bovendien te maken met een relatief ‘dure’ munt, die export bemoeilijkt. De exportomzet nam echter door hogere gemiddelde prijzen met 5,6 procent toe tot 1,1 miljard euro (2,5 miljard real), Binnenlandse verkopen stegen met bijna 14 procent tot 1,6 miljard euro (3,8 miljard real).

Brasil Foods, twee jaar geleden ontstaan uit de overname van vleesgigant Sadia door Perdigao, bracht de kosten fors omlaag. Deels zijn de kosten omlaag gebracht door het ontslaan van kantoorpersoneel. Voor bepaalde functies zoals personeelszaken ontstond door de fusie een dubbele bezetting.

Volgens topman José Antonio do Prado Fay heeft het concern al meer dan 400 miljoen euro aan synergievoordelen behaald. In 2012 en 2013 komt daar nog eens zo’n 900 miljoen euro bij, aldus Do Prado Fay. De topman zegt dat Brasil Foods zich blijft oriënteren op Zuid-Amerikaanse overnamepartners.

In het afgelopen kwartaal nam Brasil Foods voor 109 miljoen euro een controlerend belang in de grote Argentijnse pluimveeslachter Avex en nam vervolgens met Avex een kleinere Argentijnse slachterij over.

Of registreer je om te kunnen reageren.