Home

Nieuws

Brabant denkt na over terugkeer edelhert

Den Bosch- De provincie Noord-Brabant wil dat op termijn het edelhert terugkeert in het Groene Woud, een natuurgebied tussen Tilburg en Den Bosch.

Gedeputeerde Johan van den Hout liet woensdag weten te gaan onderzoeken onder welke voorwaarden en waar dat precies zou kunnen. Het edelhert is een van de grootste hertensoorten, die slechts op een paar plaatsen in ons land voorkomt, onder meer op de Veluwe.

De gedeputeerde zegt bij de herintroductie van het edelhert rekening te houden met de bezwaren die onder meer binnen de agrarische sector leven, zoals de angst voor vraatschade. Van den Hout ziet ook kansen voor het toerisme. "Op de Veluwe is het edelhert een publiekstrekker."

Ook directeur van het Brabants landschap Jan Baan is positief over een terugkeer, maar zegt dat het nog wel even zal duren voordat het zover is. "We moeten eerst uitgebreid in overleg met boeren en tuinders om eventuele schade die de edelherten kunnen aanrichten tot een minimum te beperken. Ook met jagers zijn goede afspraken nodig over een adequate populatiebeheer."

De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) vindt dat vooraf duidelijk moet zijn waar boeren op kunnen rekenen in geval van schade aan gewassen. "Als de terugkeer van het edelhert in het algemeen belang van de natuur is, dan hoort een de schadevergoeding voor boeren ook tot het algemeen belang", aldus een woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.