Home

Nieuws

Bleker treft maatregelen voor korenwolf

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) gaat maatregelen treffen om korenwolven in Limburg beter te beschermen.

De bewindsman overlegt met de provincie Limburg over de aanleg van 50 hectare aan opvangstroken, ook wel hamsterranden genoemd.

De opvangstroken zijn bedoeld als toevlucht voor jonge uitzwermende hamsters aan de rand van hamstervriendelijk beheerde gebieden. Dit jaar zou 50 hectare minder aan opvangstroken worden gerealiseerd dan vorig jaar. In augustus bepaalde de rechtbank in Den Haag echter dat de situatie moet worden hersteld. Dat gebeurde in een kort geding dat was aangespannen door natuurorganisatie Das & Boom.

Andere eisen van de natuurorganisatie werden destijds afgewezen door de rechter. Bleker stelt dat al veel is gedaan voor de korenwolf, zoals het borgen van reservaatgebieden en het subsidiëren van agrariërs die akkers op een 'hamstervriendelijke' manier beheren.

Bleker zegt ook hamsterfokprogramma's te financieren en wetenschappelijke begeleiding van een project ter bescherming van hamsters.

Of registreer je om te kunnen reageren.