Home

Nieuws 193 x bekeken

Bleker: geen extra maatregelen preventie Afrikaanse Varkenspest

Den Haag – Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw vindt het niet nodig om in Europees verband extra maatregelen te nemen in de strijd tegen Afrikaanse Varkenspest. Dat zegt hij in reactie op kamervragen van Janneke Snijder (VVD).

Rusland kampt al geruime tijd met Afrikaanse Varkenspest. Het land krijgt het dodelijke varkensvirus, waartegen geen vaccin is, niet onder controle.

Bleker is bezorgd over de verspreiding van het virus naar de EU, maar zegt dat er voldoende preventieve maatregelen worden genomen om insleep te voorkomen. ”De lidstaten van de EU zijn zeer doordrongen van het feit dat preventie van insleep van Afrikaanse Varkenspest buitengewoon belangrijk is”, aldus Bleker.

Belangrijke preventieve maatregelen waren in de grenslidstaten al van kracht of zijn inmiddels geïntensiveerd. Het gaat dan onder andere om controle van importen, desinfectiemaatregelen en verbod op swill voedering. Ook moeten veewagens die varkens hebben getransporteerd gereinigd en ontsmet worden als ze de EU binnen komen.

Import van varkens en herkauwers uit de Russische Federatie en Kaukasus is verboden. ”Gezien de ondersteuning die de Europese Commissie al geeft aan de grensstaten en de samenwerking die er al plaatsvindt met de buurlanden, vind ik het niet nodig om hier in Europees verband meer ondersteuning voor te vragen”, aldus Bleker.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.