Home

Nieuws

België start onderzoek na vondst fruitvlieg

Brussel – De Belgische autoriteiten hebben een risicoanalyse opgestart naar aanleiding van de melding van de vondst van de zeer schadelijke Japanse fruitvlieg.

Dat meldt het Belgische voedselagentschap (FAVV). Entomologen zullen de komende dagen de determinatie van de fruitvlieg, ook wel Drosophila suzukii genaamd, verifiëren. De Belgische fruitteelt maakt zich nog geen zorgen over de vondst van de Japanse fruitvlieg.

Hoofd zoölogie van het Proefcentrum Fruit, Tim Beliën, gelooft dat de waarneming klopt. Het proefcentrum hanteert daarom ’een verhoogde alertstatus’. Ook Nederlandse telers zijn inmiddels op de komst van de fruitvlieg geattendeerd.

”In potentie is de fruitvlieg zeer schadelijk”, weet Henny Balkhoven van Fruitconsult. Hij geeft aan dat in Noord-Italië alle seinen op rood staan en dat telers druk bezig zijn om een strategie te bedenken om de fruitvlieg aan te pakken.

De fruitvlieg heeft al voor veel schade in de kersen- en druiventeelt gezorgd in Zuid-Europa. ”Het is absoluut een groot probleem, maar we moeten oppassen met het opblazen ervan. We hebben in Nederland een heel ander klimaat dan in Zuid-Europa”, aldus Balkhoven.

Toch denkt hij dat er op termijn meer gevallen zullen opduiken. ”Vroeg of laat krijgen we er mee te maken, maar voorlopig hebben we genoeg andere problemen aan ons hoofd.”

Ook Beliën geeft aan dat de berichten uit Oostende nog niet tot onrust in het fruitgebied rondom Sint-Truiden leidt. ”Als telers rondom Sint-Truiden of Bonn stampij beginnen te maken, dan komt het dichtbij”, weet Balkhoven. ”We houden de vinger aan de pols.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.