Home

Nieuws 184 x bekeken

Bacterie maakt plant aantrekkelijk voor insect

Norwich - Schadelijke bacteriën kunnen planten aantrekkelijk maken voor insecten, die ze nodig hebben om de plant te kunnen besmetten.

Malariaparasieten maken mensen bijvoorbeeld aantrekkelijker voor muggen. Maar het is lang onduidelijk gebleven hoe dat ging. Onderzoekers van John Innes Centre in Engeland hebben voor het eerst een specifiek molecuul van een parasiet geïdentificeerd, dat planten verandert en aantrekkelijk maakt voor in dit geval sprinkhanen. De Nederlandse onderzoeker Saskia Hogenhout zegt dat onderzoek laat zien hoe het molecuul via de gastheer naar een derde organisme overgaat en dat beïnvloedt. Hogenhout studeerde plantwetenschappen aan de Wageningen Universiteit en promoveerde aan de Vrije Universiteit, voordat zij in het Verenigd Koninkrijk onder meer onderzoeksleider werd bij het John Innes Centre.

Hogenhout keek naar een soort kleine bacteriën (fytoplasma’s) die meeliften met sprinkhanen en verschillende planten kunnen vervormen. Hogenhout zegt dat het belangrijk is de fytoplasma’s te begrijpen, omdat de kans bestaat dat ze door klimaatverandering op meer plaatsen opduiken.
Hogenhouts onderzoek wordt in het wetenschapplijk tijdschrift PNAS gepubliceerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.