Home

Nieuws

BASF ontwikkelt transgeen koolzaad met hoog gehalte omega-3

BASF Plant Sciences ontwikkelt via genetische modificatie een nieuw koolzaadras dat olie produceert met een hoog gehalte aan omega 3-vetzuren.

BASF toonde deze week een plant op de BASF Global Agricultural Solutions-conferentie. Omega 3-veturen verlagen de kans op hart en vaatziekten en komt van nature veel voor in vette vis. Plantaardige oliën bevatten van nature geen omega 3-vetzuren. BASF heeft in de koolzaad een gen ingebracht van een algensoort, dat wel omega 3-produceert. Cargill zal de nieuwe omega 3-koolzaadolie gaan vermarkten. Verwacht wordt dat de olie rond 2020 op de markt geïntroduceerd zal worden.

Naast dit ras is BASF ook bezig met andere projecten met de focus op ontwikkeling van gewassen met een verhoogde opbrengst en verbeterde vermogen om opgewassen te zijn tegen ongunstige omstandigheden zoals droogte.BASF werkt met de verschillende gewassen als mais, koolzaad, katoen, soja, tarwe, rijst, suikerbieten en suikerriet.

Op aardappelgebied gaat het crescendo. Voor het GMO-amylopectineras Amflora heeft BASF al een commerciële toelating in de EU. Een toelating is aangevraagd voor de GMO-amylopectinerassen Amadea en Modena. Ook heeft BASf vorige week goedkeuring aangevraagd bij de EU voor haar fritesaardappelras Fortuna, dat via GMO resistent is gemaakt tegen phytophthora.

Of registreer je om te kunnen reageren.